/ IStock
Кремъл каза днес, че се опасява от възобновяване на пълномащабните сражения в Източна Украйна и може да предприеме действия за защита на цивилното население в региона, предаде Асошиейтед прес.

"Кремъл се страхува, че в Украйна може отново да се разрази гражданска война, а ако гражданска война, пълномащабни военни действия отново избухнат до нашите граници, това би заплашило сигурността на Руската федерация", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Продължаващото изостряне на напрежението е съвсем безпрецедентно", каза той.

Г-7: Няма да признаем окупацията на Крим от Русия

През последните седмици украински служители и представители на Запада изразяват тревога от все по-честите нарушения на примирието в Донбас и от струпването на руски войски по границата с Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

САЩ ще изпратят два военни кораба в Черно море следващата седмица, заяви Турция, а Русия изрази тревога, посочва Ройтерс.

САЩ казват, че Русия струпва повече войски по източната граница на Украйна, отколкото когато и да било от 2014 г., когато анексира Крим и подкрепи проруските сепаратисти в Донбас. Русия обвини некрайбрежните сили от НАТО, че увеличават военноморската си активност в района на Черно море.

Турция заяви, че САЩ ще изпратят два бойни кораба в Черно море между 14 и 15 април. "Преди 15 дни ни беше изпратено уведомление по дипломатически канали, че два американски военни кораба ще преминат в Черно море в съответствие с конвенцията от Монтрьо. Корабите ще останат в Черно море до 4 май", каза турското външно министерство.

Руският президент Владимир Путин заяви в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, че Украйна извършва "опасни провокативни действия" в Донбас.

Предвижда се утре украинският президент Володимир Зеленски да се срещне с Ердоган при посещение в Турция.