Източна Украйна
Източна Украйна / Gulliver/Getty Images
Украински войник бе убит при въоръжени сблъсъци с проруските сепаратисти в Източна Украйна, съобщи днес украинската армия, цитирана от Франс прес. Това поражда страхове от възобновяване на тежките боеве в този разкъсван от конфликт регион, отбелязва агенцията.

Войникът е бил застрелян вчера близо до село Старогнативка южно от Донецк, съобщи министерството на отбраната.

Това е деветият убит украински войник от средата на февруари в тази зона, където поредната ескалация на насилието вече сложи край на примирието, което повече или по-малко се спазваше от юли.

Това примирие даде надежда за решение на този кървав конфликт, избухнал след идването на власт през 2014 г. на прозападно правителство в Киев, последвано от анексирането на Крим от Русия.

Въпреки че го отрича, Русия е смятана за военен покровител на сепаратистите, отбелязва агенцията.

"Русия е страна в този конфликт, а не посредник", заяви на 2 март председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по време на посещение на фронтовата линия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова във вторник за свикване на среща на върха в "нормандски формат" с участието на Франция, Русия и Германия във връзка с новата ескалация на насилието, на която да се срещне с руския президент Владимир Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви днес, че Москва не е получила предложение за среща между двамата президенти и не е запозната с новия план за мирни преговори.
БТА