/ БГНЕС
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган за пореден път злоупотреби и се присмя на европейските страхове от възможен приток на сирийски бежанци. Той повтoри заплахите си за "отваряне на портите" за тях, за да стигнат до Европа.

"Когато кажем, че ще отворим портите, те се наежват. Недейте, портите ще се отворят, когато му дойде времето", каза Ердоган в телевизионна реч в Анкара.

Ердоган заплаши ЕС да пусне 3,6 милиона мигранти през границите


Турция се съгласи да спре потока на мигранти към Европа по силата на споразумение от 2016 г., но държавите от Европейския съюз (ЕС) все още са обезпокоени, че конфликтът в Сирия ще предизвика по-нататъшно придвижване на големи групи от хора. В момента Турция е дала подслон на повече от 3,6 милиона сирийски бежанци.
 


„Да ви видим, че сте приютили стотици хиляди хора, да видим как бихте направили тази работа“, каза Ердоган, обръщайки се към своите съседи в ЕС.

"Имате пари, силни сте, но когато 100, 200 души отиват в Гърция по море, бързате към телефона, казвайки:" Сто души, 200 души пристигнаха на островите ", добави презрително той.

"Вижте, тук има четири милиона души. Но не казвате нищо за това."
БГНЕС