/ gettyimages.com
Европейската комисия представи данни за състоянието на съдебните системи в ЕС, според които продължителността на съдебните дела в България намалява.

България е втора в ЕС по изпълнение на антикорупционни препоръки

Качеството на решенията не може да бъде оценено, коментира на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова. В България наблюдаваме известно подобрение в продължителността на делата, има подобряване на някои количествени показатели, добави тя. Днешните данни показват известна положителна посока, коментира еврокомисарят по повод изводите за нашата страна.

Еврокомисарят по правосъдието: Искаме да видим по-ефикасна съдебна система в България

В отговор на други въпроси тя посочи, че дори в една страна от ЕС правосъдието да показва слабости, това дава отражение на всички останали, включително по отношение на икономиката.

ЕК в доклад за България: Имате напредък, но трябва още много работа

"Изказванията на някои политици в ЕС насърчава и поощрява посегателствата срещу журналисти, онлайн има множество примери за реч на омразата срещу журналисти. Властите трябва да разследват всички случаи не само на убийства, но и на опити за посегателство и нападки срещу журналистите. ЕК не може да се намесва в отделните случаи", добави еврокомисарят.
БТА