/ БГНЕС
"Искаме да видим съдебната система на България по-ефикасна в борбата с корупцията и организираната престъпност. Искаме да видим осезаеми резултати от българските реформи". Това каза еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова преди да вземе участие в неформалния Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" в София.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

Идеята за обвързаност между европейските фондове и върховенството на закона ще продължи да се обсъжда и по време на австрийското председателство, коментира Йоурова. Тя допълни, че се надява да получи подкрепа за тази идея от държавите-членки.

Еврокомисарят акцентира, че днес ще представи и позицията си за върховенството на закона в онлайн сферата, за езика на омразата и незаконнното съдържание онлайн. Евркомисар Йоурова каза още, че ЕК следи отблизо ситуацията в Румъния, където гражданите протестират срещу новата реформа в съдебната система и корупцията.

Зелените в ЕП представиха доклад за корупцията в България и ЕС

Йоурова отбеляза, че ЕК иска да види реформи, които да доведат до по-голяма независимост на съдебната система, ефективност и до повишаване на доверието на хората в нея. По думите й, случващото се в Румъния може да е притеснителен сигнал, че нещата не вървят в правилната посока и отбеляза желанието на ЕК за диалог.
 
 
БТА