/ ThinkStock/Getty Images
Групата на държавите, борещи се срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) публикува годишния си доклад за изминалата 2017 г.

Трансперънси интернешънъл за 2017: България остава най-корумпираната страна в ЕС

В него се отбелязва, че нови законодателни инициативи в някои европейски страни през изминалата година са преобърнали реформите, предприети преди това с цел засилване на превенцията на корупцията.

В доклада се казва, че в някои европейски страни са подети реформи, резултатът от които може да е нарушения на антикорупционните стандарти на Съвета на Европа.

ЕК в доклада за България: Имате напредък, но трябва още много работа

В документа се отчита, че като цяло е имало напредък във въвеждането на нови мерки в борбата с корупцията по отношение на депутатите, съдиите и прокурорите. Но практическо прилагане на тези нови мерки е по-бавно от желаното, се казва в доклада.

В годишният доклад на групата се отчита и съществената роля на журналистите в борбата с корупцията и се отдава почит на малтийската разследваща репортерка Дафне Каруана Галиция, която бе убита миналата година.

Убийството на „жената Уикилийкс” шокира Европа

В доклада се съдържа оценка на нивото на изпълнение на страните членки на ГРЕКО на препоръките, отправени им в областта на борбата с корупцията.

Президентът Радев: Корупцията в България вече се вижда и отвъд океана

В документа се казва, че България е сред страните, за които антикорупционният орган на Съвета на Европа е издала най-голям брой препоръки. Тези страни са съответно: Армения (24), Словения (21), Азербайджан (21), България (19), Естония (19), Македония (19), Белгия (19), Люксембург (18), Латвия (16), Полша (16) и Словакия (16).

България и Словения са на второ място по изпълнение на препоръките, след Естония, изпълнила 14 препоръки. България и Словения са изпълнили 12. Следват ги Азербайджан с 11, Латвия и Финландия с по 8, Армения, Великобритания и Полша със 7.

България е пета сред страните членки на ГРЕКО по дял на приложените препоръки (63,2 процента). Финландия е единствената страна, изпълнила изцяло всички отправени й препоръки, се допълва в документа.

По отношение на препоръките за превенция на корупция сред парламентаристите, Финландия и Великобритания са единствените две страни, които напълно са ги приложили, докато България е приложила половината от тях.

Германска медия: България се старае да промени имиджа си на бедняшка колиба

България е сред страните с най-високо придържане към препоръките по отношение на превенцията на корупцията сред съдиите и прокурорите. В тази област Швеция и Финландия са единствените две страни, приложили напълно препоръките.
БТА