Единна Русия води с 64,1% при обработени 98% протоколи
Единна Русия води с 64,1% при обработени 98% протоколи / снимка: БГНЕС
Партията на президента Владимир Путин "Единна Русия" води с 64,1 процента от гласовете, при обработени почти 98 процента от протоколите на избирателните комисии, обяви ЦИК, цитирана от ИТАР-ТАСС.

На второ място се нарежда Комунистическата партия с 11,7%. В новата Държавна дума (долната камара на руския парламент) попадат още ЛДПР – 8,4% и “Справедлива Русия” – 8%. Всички останали партии са далеч под 7%, които гарантират участие в новия руски парламент.

В редица региони на Русия са регистрирани нарушения в хода на парламентарните избори, заяви пред „Ехото на Москва” секретарят на ЦК на КПРФ Вадим Соловиев. Той подчерта, че в много избирателни участъци е имало масово изхвърляне на бюлетини, а също и многобройни случаи на незаконна агитация. Соловиев е подчертал, че по всяко нарушение КПРФ изпраща жалби в централната избирателна комисия на Русия, в Главна прокуратура и в министерство на вътрешните работи, “но засега няма никаква реакция”.

Опозицията в Русия готви днес улични протестни акции, съобщава „Ехото на Москва”. Коалицията “Другата Русия” в 18 ч. местно време пред сградата на Централната избирателна комисия ще организира митинг в памет на политическата свобода в страната. Национал-болшевиките в Петербург пък ще проведат аналогична акция в 16 ч. местно време на Пионерския площад. И двете акции не са разрешени от властите.