Победата на партията на Путин на изборите в Русия
Победата на партията на Путин на изборите в Русия / снимка: БГНЕС

Съкрушителната победа на партията "Единна Русия", чиято листа се оглавява от президента Владимир Путин, на руските парламентарни избори вчера е основната тема в електронни издания на западни вестници.

Вестник "Ню Йорк таймс" пише, че при непрестанното спъване на опонентите на президента Владимир Путин, неговата партия получи съкрушителната победа, която й вещаеха отдавна на парламентарните избори. Резултатите обаче, макар и триумф за Путин, отварят и нова ера на политическа нестабилност за Русия, отбелязва вестникът.

Докато Путин трупаше власт и популярност, той пораждаше и дълбока несигурност за намеренията му и правеше на практика невъзможно да се отговори на един основен въпрос - напролет, когато изтича и вторият му президентски мандат, кой ще държи юздите на властта?, коментира изданието.

Президентът Владимир Путин си осигури убедителна лична победа на вчерашните парламентарни избори, а с нея, казват съюзниците му, и "моралния авторитет", който той поиска, за да запази политическото си влияние в страната след като освободи поста си догодина, пише "в. "Вашингтон пост".

Опозиционните лидери заявиха, че високите резултати на партията на Путин са получени чрез измама и идват след предизборна кампания, дискредитирана от силовите мерки на властите и пристрастността на медиите, особено в контролираните от държавата телевизии, които са източник на новини за повечето руснаци, отбелязва вестникът.

"Още докато се броят гласовете, два резултата са вече очевидни. Никой не се съмняваше, че пропутиновите депутати ще

спечелят убедително, а Централната избирателна комисия ще определи изборите като свободни и честни и ще отхвърли обвиненията в изборна измама", пише в редакционна статия британският вестник "Таймс".

Това, че пропутиновите депутати печелят мнозинство е несъмнено. Путин със сигурност е популярен, но това не е демокрация, нито дори някаква нейна особена руска версия. Това е пародия на демокрация, уредена от тясната рамка на бивши

служители от силите за сигурност и съдействащи бизнес лидери, които Путин настаняваше в Кремъл през последните осем години. Целта й е да даде на Путин "морален мандат" да остане на власт въпреки конституционната забрана да служи повече от два последователни президентски мандата. На практика той може да стори това като направи някоя марионетка президент, когато мандатът му изтече през март, или да прехвърли президентските правомощия на някоя друга създадена за него длъжност, пише вестникът.

И двата сценария съдържат непосредствена опасност за останалия свят. Путин вече е в центъра на депресиращо съветски култ към личността, който не допуска парламентарен контрол и позволява твърде малко критики на преценката му по жизненоважни международни въпроси като бъдещето на Косово и как да се попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, коментира "Таймс".

Руската опозиция вижда причината за победата на "Единна Русия" в най-голямото от съветско време насам фалшифициране на резултатите и е готова да ги оспори в съда, а опозиционният лидер Гари Каспаров нарече изборите "изнасилване на цялата избирателна система", пише в. "Файненшъл таймс".

Вестник "Дейли телеграф" пише, че някои университетски преподаватели, държавни служители и студенти твърдят, че са били заплашвани с изгонване или уволнение, ако не гласуват за "Единна Русия", а протести на опозицията са били смазвани със сила.

"Печалната истина е, че "Единна Русия" можеше да спечели изборите без да нарушава правилата, но както често се е случвало в руската история лидерите се боят от народа си. Безспорно е, че стабилността и благосъстоянието на руснаците се повишиха през последните четири години и властите можеха да проумеят, че хората ще гласуват с портфейлите си, дори и сърцата им да не са убедени", отбелязва в редакционна статия вестник "Индипендънт".

В отсъствието на основната наблюдателска мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, наблюдателите на опозицията и на руската неправителствена организация "Голос" съобщиха за многобройни добавяния на фиктивни бюлетини в урните, спъване на работата им и злоупотреби при използването на подвижните урни. "Голос", която е главната руска неправителствена организация за наблюдение на избори, сигнализира за многобройни случаи на оказване на натиск над държавни служители и студенти, пише френският вестник "Фигаро".

"Защо бяха положени толкова усилия от страна на властите за гарантиране на вече предизвестени изборни резултати?", пита вестник "Либерасион". Като заяви: "Ако хората гласуват за "Единна Русия", значи ми имат доверие", президентът Путин заложи политическия си авторитет и лидерския си статут. Той трябваше на всяка цена да извоюва за прокремълската партия по-високи резултати от тези през 2003 г., коментира френският вестник. /БТА/