Джордж Буш получи награда за принос към свободата и демокрацията
Джордж Буш получи награда за принос към свободата и демокрацията / снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джордж Буш получи днес наградата "Интрепид" за принос към свободата и демокрацията. Церемонията се състоя на борда на едноименния самолетоносач от Втората световна война в Деня на ветераните от войните, 11 ноември. Наградата е връчвана на много американски и световни лидери като президентите Бил Клинтън, Роналд Рейгън, Джордж Буш-баща, както и на Борис Елцин, Силвио Берлускони и Маргарет Тачър.

В речта си по повод връчването на наградата и на честването на Деня на ветераните, Буш призна, че онова, което ще му липсва най-много след като престане да бъде президент е да бъде "главнокомандващ на изключителната група от мъже и жени, облечени в униформата на американската армия." Той благодари на военните ветерани за тяхната "смелост, жертвоготовност и служба в името на родината, когато тя има най-много нужда от тях" и оцени високо ролята им в борбата, "благодарение на която Америка днес е по-сигурно място."

Буш припомни историята на бойния кораб и отдаде почит на 55-те хиляди американци, които са служили на него по различно време. Буш посочи още, че след атаките срещу Световния търговски център през 2001 година "Интрепид" служи като временен щаб на ФБР за разследването на терористичното нападение. "С това той участва в разгромяването на най-голямата заплаха на 21 век", каза президентът.

Самолетоносачът „Интрепид”, който се намира в пристанището на Ню Йорк, е превърнат в музей на военноморска и военновъздушна техника през 1982 г. На 1 октомври 2006 г. кораба бе откаран в ремонтни докове за ремонт на стойност 120 млн. долара както на кораба, така и на експонатите, които са част от музейната сбирка. В чест на откриването на обновения „Интрепид” парашутисти от американската армия, известни като "Златните рицари", извършиха скокове и се приземиха върху американския военен кораб-амфибия „Батън”, спрян на доковете до самолетоносача.

На церемонията по награждаването на президента Буш, за когото това е последната визита в Ню Йорк в качеството му на главнокомандващ, присъстваха 2500 ветерани, губернаторът на щата Ню Йорк Дейвид Патерсън, сенатор Хилари Клинтън и представители на местната общественост. Буш беше придружен от съпругата си, Лора, на която благодари и която нарече "най-търпеливата жена в Америка".