Джихадисти, подгонени от Сирия, нападнаха ливански град край границата
Джихадисти, подгонени от Сирия, нападнаха ливански град край границата / снимка: БГНЕС, архив

Сирийски бунтовници от екстремисткия „Фронт ан Нусра” са нахлули през границата в Ливан, атакували са град Арсал на 12 км навътре и са взели няколко ливански войници за заложници там, предаде АП, цитирайки ливански генерал, пожелал анонимност.

Според генерала нападателите атакували позиции на ливанската армия край града и се стигнало до престрелки. Ливанската национална информационна агенция, цитирана от АП, съобщи, че са били убити двама цивилни при опит да бъде предотвратен щурмът на местната полиция от вилнеещите ислямисти.

Според ИТАР-ТАСС джихадистите нахлули в Арсал на джипове и мотоциклети, въоръжени с картечници. Те обкръжили сградата на местната жандармерия и поискали да им бъде предаден полевият командир на „Ан Нусра” Имад Ахмед Джумаа, задържан по-рано от ливанските граничари. Джумаа, който е сирийски гражданин, бил заловен от военен патрул заедно с група ранени джихадисти, които отивали в полева болница на ливанска територия.

Нападателите взели неизяснен брой ливански войници и полицаи за заложници, като ги измъкнали от домовете им в града, както и двама войници, които карали военен камион цистерна. Те заплашват, че „стотици други ливански войници ще станат мишени на джихада”, ако не бъде пуснат местният главатар на „Ан Нусра”.

По-рано днес бе съобщено, че редовни части на сирийската армия, заедно с бойци от шиитската групировка „Хизбула”, са провели успешна операция по унищожаването на голяма група джихадисти. Те се опитвали да излязат от обкръжение в планинския район край Арсал по границата между Сирия и Ливан, намиращ се на 60 км северно от Дамаск. Според сирийски военен източник, били убити не по-малко от 50 терористи от „Ан Нусра”, „Ислямска държава” и други групировки на въоръжената опозиция, а над 200 били ранени.

Според ИТАР-ТАСС в Арсал продължава да се чува силна стрелба. Ливанското военно командване спешно праща подкрепления там, а над града кръжи армейски хеликоптер, предава БТА. Според АП в Арсал има лагер за сирийски бежанци, в който живеят десетки хиляди души и бунтовниците се радват на широка подкрепа сред тях.