/ БТА
Държавният секретар Антъни Блинкън призова Централна Америка да защитава демокрацията и да се бори с корупцията, за да се справи с причините, които са в корена на прилива на нелегални имигранти към САЩ, предаде Франс прес.

За първото си посещение в Латинска Америка като държавен секретар Блинкън избра Сан Хосе, където са събрани външните министри от Централноамериканската система за интеграция - Коста Рика, Белиз, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Панама, Доминиканската република и Салвадор, както и техният колега от Мексико.

Това, което искаме да чуем от нашите партньори, е споделен ангажимент да се борят, заедно с нас, с причините, които са в корена на нелегалната имиграция, заяви Блинкън на съвместна пресконференция с костариканския президент Карлос Алварадо. Това, което тласка хората да напуснат всичко познато - дома си, семейството, общността си, своята култура и език, е защото смятат, че нямат друг избор, добави Блинкън.

Държавният секретар изрази съжаление, че демокрацията и човешките права са подкопани в редица части на региона. Виждаме го в ерозията на независимостта на правосъдната система, репресиите срещу независимите медии и неправителствените организации, забраната на политическата опозиция и отстъплението в борбата с корупцията, каза Блинкън. Това е част от причините, които карат хората да напуснат дома си - защото нямат доверие на своите правителства, заяви преди посещението представител на Държавния департамент.

Блинкън увери, че САЩ са готови да сътурдничат с всички правителства, независимо дали са леви или десни, но настоя, че те трябва да потвърдят ангажимента си в полза на демокрацията и борбата с корупцията.
БТА