/ БТА
Движението на хвърления затвора руски опозиционер Алексей Навални обеща вчера да продължи борбата, ден след като руските власти постановиха разформироването му и го поставиха извън закона по обвинения в екстремизъм, решение, което бе разкритикувано от Запада.

Русия наложи високи глоби на Фейсбук и Телеграм

Москва отвърна на американските критики с твърдението, че най-сериозният опонент на Владимир Путин е "агент" на Вашингтон. "Ще продължим да се борим с корупцията", написа в Туитър Фондът за борба с корупцията, основната организация на Алексей Навални, която направи иронични забележки, че представлява "обществена опасност".

Ден по-рано, в съобщение в Инстаграм, 45-годишният опозиционер призова поддръжниците си да продължат дейността си: "Ще се справим, ще еволюираме, ще се адаптираме, но няма да се откажем от целите си и от идеите си".

Екипът на Навални: Медицинската документация след отравянето е била подправена

След 12-часов процес при закрити врати, московски съд постанови в сряда, в късния следобед, че трите организации на Навални, както и голямата им регионална мрежа, са "екстремистки", което налага тяхното забраняване.

Тази мярка създава възможност за сериозни съдебни преследвания срещу тези сътрудници на структурите на Навални, които биха продължили своята работа. По силата на новия закон, те няма да могат да се явяват на избори.

От месеци руската опозиция е подлагана на засилващ се натиск. Навални бе изпратен в затворническа колония, няколко негови близки сътрудници са в изгнание, бяха приети мерки срещу независимите медии и други критични гласове.

Навални бе отровен през август миналата година и обвинява за отравянето си Владимир Путин. Руските власти отхвърлят тези обвинения, но отказаха да проведат разследване въпреки многото индикации, че в случая са замесени тайните служби.

В Русия подготвят закон, недопускащ до избори привърженици на Навални

По време на процеса за "екстремизъм" адвокатите на организациите на Навални заявиха, че не са били представени "никакви доказателства", а представителят на прокуратурата изтъкна, че тези структури подбуждат към "омраза и враждебност към представителите на властта".

Според независимия политолог Валерий Соловей, забраната е "тежък удар", но той прогнозира, ще се появи "нова опозиция", тъй като "природата не търпи вакуум".

"Доста бързо ще се появят нови лидери от следващата голяма протестна вълна, като те несъмнено ще действат повече на регионално, отколкото на национално ниво", заяви Соловей пред Франс прес.

Русия предупреди САЩ да очакват „неудобни сигнали“ преди срещата Путин-Байдън

Аферата "Навални" е част от дългия списък с разногласия между двете страни, който американският президент Джо Байдън и Владимир Путин се очаква да обсъдят следващата седмица в Швейцария.

В четвъртък екипът на Навални публикува ново разследване, в което твърди, че е получил достъп до медицинското досие на опозиционера в болницата в Сибир, в която той бе приет през август, след като се почувства зле. Досието потвърждава, че в организма на Навални са били намерени следи от отравяне, противно на изявленията на властите.
БТА