/ БТА
Сътрудник излежаващия присъда Алексей Навални обяви, че заради гоненията на руските власти екипът му вече няма да организира улични протести, но предрече, че ще има "спонтанни" протести, предаде Ройтерс.

В Русия подготвят закон, недопускащ до избори привърженици на Навални

Изявлението на намиращия се в Литва Леонид Волков, е поредният признак, че движението на Навални, което вероятно ще бъде обявено за "екстремистко" от властите, е принудено да преосмисли действията си.

Навални, яростен критик на президента Владимир Путин, бе вкаран в затвора през февруари. Арестът му предния месец породи общонационални протести, по време на които полицията задържа хиляди демонстранти.

Откриха изчезналия лекар, лекувал Алексей Навални

След кратка пауза екипът на Навални призова миналия месец за нови акции в подкрепа на Навални, който бе обявил гладна стачка, с настояване да му бъде оказана адекватна медицинска помощ в затвора. Участието в тези демонстрации не беше толкава масово, както е очакваше.

"Трудно е да си представим, че новите протести ще се състоят в същата форма, която използвахме през периода 2017-2021 г., когато датата се обявяваше предварително и започваше подготовка в десетки градове", написа Волков в социалната мрежа "Телеграм".

Възстановяват статута на Навални като „затворник на съвестта“

Същевременно той отбеляза, че понеже "основните причини за протестиране" не са изчезнали, е ясно и че протестите няма да изчезнат. "Просто като няма организатори, те ще започват спонтанно".

На 12 май в онлайн дискусия, инициирана от Чикагския университет, Леонид Волков предрече, че началото на протестите на руската опозиция ще е като протестите в Тунис през 2011 г., които свалиха туниския президент Зин ал Абидин бен Али.

Отхвърлиха жалбата на Навални срещу присъда за клевета срещу ветеран

Според публикувани резултати от проучване на независимата социологическа агенция "Левада център", обществената подкрепа за улични демонстрации в Русия е спаднала през април до 16 на сто в сравнение с 22 на сто през януари. 
БТА