Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Амнести интернешънъл“ ще обяви следващата седмица, че възстановява статута на Алексей Навални като „затворник на съвестта“. Това съобщи пред канадски депутати Леонид Волков, ръководителят на щаба на видния критик на Кремъл, предаде Ройтерс.

В изказването си на английски език Волков обвини руските власти, че с „поредица мръсни трикове очернят репутацията на политика. Те („Амнести интернешънъл“) ми казаха, че на 12 май ще направят съобщение за пресата, след като са проучили как руската дезинформационна кампания е успяла да им повлияе", заяви Волков пред комисията по външна политика на канадската Камара на общините.

По думите му „Амнести“ не само ще възстанови статута на Навални, но и ще публикува анализ на причините за това свое решение.

От пресслужбата в централата на „Амнести интернешънъл“ в Лондон отказаха коментар, посочи Ройтерс.

Международната правозащитна организация обяви на 24 февруари, че спира да смята Навални за „затворник на съвестта“ заради негови коментари в миналото, окачествени като език на омразата. Опозиционерът бе критикуван и за националистически изказвания по адрес на нелегалните имигранти, а преди години е участвал и в демонстрация на националисти.

През януари 44-годишният Навални бе арестуван и впоследствие осъден на затвор за нарушаване на изискванията на условна присъда по дело, което според него е „изфабрикувано“.
БТА