/ БТА
Руският лекар, който пръв лекува дисидента Алексей Навални след отравянето му миналата година, се появи, след като беше обявен в неизвестност по време на лов в петък, предаде ДПА.

Александър Мураховски, който след лекуването на Навални беше назначен за здравен министър на сибирската Омска област, е излязъл от гората близо до град Омск със собствени сили и не се е наложило медицинско лечение, заявиха официални лица, цитирани от ТАСС.

Изчезна сибирски лекар, който е лекувал Навални

Мураховски не се беше завърнал, след като в петък потегли на лов и през уикенда около 100 души се бяха включили в издирването му.

Състоянието му се описва като нормално.

Допреди няколко месеца Мураховски беше директор на клиниката, където беше закаран Навални, след като колабира в самолет по вътрешен полет през август 2020 година.

Впоследствие Навални замина за Германия, където няколко седмици беше лекуван в берлинската болница "Шарите". Според тестове от няколко лаборатории той е бил отровен с Новичок.

Възстановяват статута на Навални като „затворник на съвестта“

По онова време Мураховски не диагностицира отравяне и заяви, че Навални е получил нарушение на метаболизма. Навални го обвини, че е подправил диагнозата, а поддръжници на Навални обвиниха Мураховски, че забавил заминаването на Навални за Германия в критимно важен момент.

През ноември лекарят беше повишен на длъжност здравен министър на Омска област.

Русия заявява, че не е била в състояние да докаже, че Навални е бил отровен и затова не разследва случая. ЕС и САЩ многократно я призоваха да разследва станалото и ѝ наложиха санкции.
 
БТА