/ БТА
Привърженици на водещата руска опозиционна фигура Алексей Навални обвиниха болницата, в която за кратко беше лекуван след отравяне миналата година, че е фалшифицирала медицинските архиви, предаде ДПА.

Съветът на Европа: Москва незабавно да освободи Алексей Навални

В публикуван видеозапис те обвиняват болницата в Омск, Сибир, че е опитала да прикрие доказателства за отравянето. Според видеото, двама служители на наскоро забранената антикорупционна фондация на Навални са успели през ноември да влязат без разрешение в архива на болницата.

Там те фотографирали редица резултати от изследвания. Когато болницата предала официалната здравна документация на роднините на Навални месец по-късно, изглеждало, че липсват "ключови документи".

Руски съд забрани организациите на Навални и ги призна за екстремистки

Кръвен тест, показващ видимо ниски стойности на холинестеразата - ензим, срещащ се в нервната система - липсвал. Опозиционният политик, който в момента излежава присъда в
наказателна колония, беше откаран в болницата в Омск миналия август, след като колабира на борда на вътрешен полет.

След това вече 45-годишният Навални беше транспортиран в Германия и лекуван в болница "Шарите" в Берлин. Според изследвания от няколко лаборатории той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество Новичок; болницата в Омск обаче констатира само метаболитно разстройство.

Руските власти заявиха, че не са могли да потвърдят, че той е бил отровен, и не разследват повече случая. Европейският съюз и САЩ многократно призоваха Русия да разследва престъплението и й наложиха санкции, отбелязва ДПА.
БТА