/ БТА
Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова настоятелно Москва да освободи незабавно руския опозиционер Алексей Навални, ден след разпускането на неговото движение, сметнато за екстремистко от московски съд, предаде Франс прес.

Комитетът подчертава в изявление "сериозната си загриженост, че Алексей Навални остава в затвора". Органът, който следи за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека от страните членки на Съвета на Европа (една от които е и Русия), поиска от Москва и да анулира присъдата на Навални по делото "Ив Роше".

През декември 2014 г. опозиционният лидер беше осъден в Русия на три и половина години затвор условно по обвинение в присвояване на 26 милиона рубли (тогава към 360 000 евро), в ущърб на руската дъщерна компания на френската козметична компания "Ив Роше". Брат му Олег получи същата присъда, но ефективна и Съветът на Европа призовава Русия да отмени и нея.

Европейският съд по правата на човека "прецени, че ищците са били осъдени за действия, които не се различават от нормални търговки отношения, с произволни, непредвидими съдебни решения, които са очевидно неразумни", напомня Съветът на Европа. Тези решения нарушават правото на справедлив процес, както и принципа, че присъда или наказание могат да бъдат постановени само въз основа на закона.

На 2 февруари 2021 г. условната присъда на Навални беше заменена с ефективна, подчертава още Съветът на Европа. Руските власти го обвиниха, че е нарушил разпоредбите, свързани с условното му освобождаване, докато се възстановяваше в Германия от опит за отравяне, за което той обвинява Кремъл, припомня АФП.
БТА