Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
Руски съд разгледа три жалби на изтърпяващия присъда опозиционер Алексей Навални срещу администрацията на затвора, в изслушване, в което той участва чрез видеоконференция, като се появи в добра форма месец след края на гладната му стачка, предаде Франс прес.

Вкаран в затвора през януари след завръщането си от Германия, където се възстановяваше от отравяне, в което обвинява Кремъл, опозиционерът и активистът срещу корупцията беше осъден на две години и половина затвор за дело за измама от 2014 г., което мнозина осъдиха като изфабрикувано.

Четирийсет и четири годишният Навални излежава присъдата си в района на Владимир, на около 100 километра от Москва, където през април обяви 24-дневна гладна стачка в знак на протест срещу условията на задържане в затвора, известен като един от най-лошите в Русия.

Жалбите са свързани с отказа на затворническата администрация в тази наказателна колония да му даде книги, изпратени от негови роднини, по-специално Корана, който Навални иска да изучава, относно цензурата върху вестниците, които получава, както и относно поставянето му в списъка на затворниците, склонни към бягство.

"Ситуацията е странна", каза Навални, облечен с тъмно сако, усмихнат, но с измършавяло лице, по време на включването си чрез видеоконференция пред съда на Петушки, в района на Владимир.

"Бих искал да получа книгите, които ми бяха изпратени", настоя той.

Седейки с прегърбени рамене, опозиционерът, срещу когото през последните години се водиха няколко криминални разследвания и свикнал с изслушвания, този път не бе заел предизвикателна поза и говореше спокойно, отбелязва АФП.

"Не съм против факта, че писмата ми се четат. Но защо да се режат статии във вестници?", отправи възражения опозиционерът.

Навални се оплаква също от поставянето му в списъка на хората, склонни към бягство, след като през април вече бе обвинил надзирателите от наказателната колония, където е бил задържан преди хоспитализацията, че го събуждат по няколко пъти на нощ под този предлог, отношение, което той описва като "изтезание чрез лишаване от сън".
БТА