Навални отговори: "Когато корупцията е основа на държавната власт, борците срещу корупцията са екстремисти"
Руски съд забрани няколко организации, свързани с дисидента Алексей Навални, като ги призна за екстремистки. Решението, което влиза в сила незабавно, фактически забранява на членовете им да се кандидатират на парламентарните избори наесен. Московският градски съд призна Фонда за борба с корупцията (ФБК) и Фонда за защита на правата на гражданите (ФЗПГ), както и общественото движение "Щабовете на Навални", за екстремистки организации, с което удовлетвори административна жалба на столичната прокуратура, съобщи пресслужбата на съда късно в сряда.

Закритото заседание на съда, което започна в сряда сутринта, продължи повече от 12 часа, според адвокатите от екипа "Команда 29", които защитават по-конкретно ФБК и които обявиха намерението си да обжалват решението, предаде Франс прес. В комюнике адвокатите заклеймиха процеса, воден при закрити врата, на което всички искания на защитата са били отхвърлени и не е било представено нито едно достатъчно доказателство за вина.

Забраниха на привърженици и членове на екстремистки организации да участват в избори в Русия

Навални веднага реагира в профила си в Инстаграм, като призова привържениците си да не се предават. "Когато корупцията е основа на държавната власт, борците срещу корупцията са екстремисти", заяви той. В поста си той призова за подкрепа и пркани всички да участват в "умно гласуване" на изборите за Държавната дума през септември.

"Сега всичко ще разберем. Ще се ориентираме. Ще се променим. Ще еволюираме. Ще се приспособим. Но от своите цели и идеи няма да се откажем. Това е нашата страна и друга нямаме", написа той.

Върнаха Алексей Навални в затвора

На 4 юни президентът Владимир Путин подписа закон, забраняващ да се кандидатират на избори лица, които са работили в екстремистки организации или са им помагали, например като са изпращали дарения.
 

 "Съдът прие нашите доводи. Смятам, че решението му е законно и обосновано", заяви пред журналисти след заседанието представителят на московската прокуратура Алексей Джафяров.

Руските власти засилват натиска върху опозицията

Съдът ликвидира неправителствените организации ФБК и ФЗПГ и забрани дейността на "Щабовете на Навални". Според прокуратурата организациите се занимават със "създаване на условия за дестабилизация на обществено-политическата ситуация, фактическите цели на дейността им е създаването на условия за промяна на основите на конституционния строй, включително с използването на сценария за "цветна революция". Според прокуратурата "чрез тези структури се реализира дейност на територията на Руската федерация на чуждестранни и международни организации, призната за нежелателна". Те редовно са организирали провеждането на неразрешени масови прояви, които нерядко завършвали с безредици, и въвличали в тях непълнолетни лица, което създавало заплаха за живота и здравето им. Освен това представители на ФБК разпалвали омраза към представители на държавната власт и нейните привърженици.

ФБК бе включен в регистъра на НПО, изпълняващи функции на чуждестранни агенти, през октомври 2019 года, ФЗПГ - през декември 2020 г., припомня ТАСС.
БТА