С наближаването на парламентарните избори руските власти засилиха натиска си върху инакомислещите като арестуваха опозиционен активист, а впоследствие претърсиха домовете на още няколко опозиционери, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Във връзка с наказателно разследване срещу него, в руския град Краснодар се очаква да бъде прехвърлен Андрей Пивоваров, свален късно снощи от самолет в Санкт Петербург преди излитането му. Пивоваров е ръководител на движението "Отворена Русия", което миналата седмица се саморазпусна.

Полицията претърси вилата на опозиционния политик Дмитрий Гудков - бивш законодател, който смяташе да се кандидатира на изборите през септември. Претърсени са били жилищата на най-малко двама от неговите сътрудници.

Байдън обеща да каже на Путин, че няма да го остави да нарушава човешките права

"Претърсват вилата ми близо до Коломна, както и жилищата на бившия ми сътрудник Александър Соловьов и у директора на кампанията ми Виталий Венедиктов. Не зная каква е официалната причина, написа в "Телеграм" Гудков, цитиран от Франс прес.

Бащата на опозиционера, също бивш депутат - Генадий Гудков, каза, че полицията е претърсила бившия му офис, "макар че от 8 години там няма нищо". Нямам представа какво може да търсят там, написа Гудков старши в "Туитър". Според него става дума за репресии срещу цялото семейство Гудкови.

Тези действия са част от многопосочните репресии срещу опозицията, смятани за част от усилията на властите да не допуснат на изборите през септември опозиционни групи да увеличат предизвикателството срещу основната, подкрепяна от Кремъл партия "Единна Русия". Популярността на "Единна Русия" намаля в условията на икономически спад, отбелязва АП.

Навални защитава пред съда жалбите си срещу затворническата администрация

Миналата седмица Пивоваров обяви, че "Отворена Русия" прекратява дейността си, за да защити членовете си от преследване, след като властите я определиха като "нежелана". Правителството вече постави извън закона над 30 групи, използвайки закон от 2015 г., който превръща членството в "нежелани" организации в престъпно деяние.

Друг законопроект, който в момента се обсъжда в парламента, увеличава наказанията за членове на такива организации.

"Отворена Русия" беше финансирана от магната Михаил Ходорковски, който се премести в Лондон след като прекара 10 години в затвор в Русия по обвинения, смятани от мнозина за политическо отмъщение заради отправянето на предизвикателство към управлението на Владимир Путин.

През март полицията задържа за кратко около 200 участници във форум на членове на общински съвети, за чието организиране помогна и "Отворена Русия".

От февруари най-твърдият политически противник на Путин - Алексей Навални, излежава присъда от 2,5 години затвор за нарушаване на условията по условна присъда. Тя е по дело за незаконно присвояване от 2014 г., която той смята за политически мотивирана.

След изпращането на Навални в затвора прокуратурата поиска от московски съд да квалифицира неговия Фонд за борба с корупцията и неговата мрежа от регионални офиси като екстремистки групи.

Успоредно с това законопроект, одобрен от долната камара на парламента, забранява на членове, спонсори и поддръжници на екстремистки групи да се кандидатират за държавна служба. Тази мярка няма да позволи на сподвижниците на Навални да се кандидатират за парламента през септември.
БТА