/ Gulliver/Getty Images
Двама ливански министри, които се опитаха да посетят опустошените квартали на Бейрут след експлозията в пристанището му, бяха гневно посрещнати от доброволци, които разчистваха отломките, предаде Франс прес.

Случилото се беше в контраст с топлия прием вчера на френския президент Еманюел Макрон, радушно посрещнат от ливанци, които яростно критикуваха своите управници, обвинявайки ги в корупция и некадърност.

Днес министърът на образованието Тарек Маджзуб отиде с метла в ръка в квартал Карантина, за да помогне за разчистването, но се натъкна на гневни реакции. "Подай оставка", "Народът иска падане на режима", "Пригответе бесилото", крещяха доброволците, принуждавайки министъра да си отиде, става ясно от видеозаписи в социалните мрежи и местните телевизии.

Заради бавната реакция на властите на драмата в пристанището ливанците сами започнаха да разчистват пораженията.

Вчера министърката на правосъдието Мари-Клод Наджем се опита да отиде в опустошения квартал Джемайзе, който Макрон беше посетил същия ден. Доброволци поискаха оставката й, наругаха я и я напръскаха с вода, въпреки че я придружаваха военни, показват заснети от очевидец кадри.

"Министър на корупцията, не на правосъдието", извика един доброволец. "Ако имаш достойнство, подай оставка", каза й една ливанка.

В социалните мрежи се разпространяват призиви за антиправителствена демонстрация утре.
БТА