жени Афганистан
жени Афганистан / iStock/Getty Images
Около 20 афганистанки излязоха днес на демонстрация в столицата Кабул и скандираха „Хляб, работа, свобода“. Протестът им бе срещу ограниченията, наложени от талибаните върху свободите на жените в Афганистан, предаде Франс прес.

От завръщането си на власт през август миналата година ислямистите фундаменталисти постепенно подкопаха свободите, извоювани от афганистанските жени през последните 20 години, след падането на предишния талибански режим (1996-2001 г.).

Талибаните: Неоснователно е безпокойството за правата на жените в Афганистан

„Образованието е мое право! Отворете отново училищата!“ скандираха също демонстрантките пред министерството на образованието. Много от тях бяха с покрити лица.

Те изминаха няколкостотин метра, преди да бъдат спрени от талибани в цивилни дрехи, дошли да разпръснат демонстрацията, съобщи кореспондент на АФП.

„Искахме да прочетем декларация, но талибаните не ни позволиха“, заяви за АФП Жолия Парси - една от участничките. „Взеха мобилните телефони на някои момичета и не ни позволиха да снимаме протеста си“, добави тя.

След завръщането си на власт талибаните наложиха поредица ограничения на гражданското общество, голяма част от които са насочени към подчиняване на жените в съответствие с фундаменталистката им концепция за исляма.

Жените до голяма степен са изключени от работа извън къщи, ограничено е правото им да пътуват, а достъпът на момичета до прогимназиално и гимназиално образование е забранен.

Последното ограничение датира от началото на май, когато правителството публикува указ, одобрен от върховния лидер на талибаните в Афганистан Хайбатула Ахундзада. Указът задължава жените да носят извън дома си дреха, която ги покрива от главата до петите.

Талибаните наредиха на жените телевизионни водещи да са с покрити лица

Талибаните уточниха, че дават предпочитание на бурката, дреха, която покрива и очите с мрежеста тъкан, но посочиха, че и облекло, в което очите не са покрити, ще бъде приемано.

Талибаните разпоредиха също, че ако няма наложителна причина да излизат, е по-добре жените да си стоят у дома.

Тези нови мерки предизвикаха възмущението на международната общност.

В петък талибаните отхвърлиха призива на Съвета за сигурност на ООН за отмяна на тези ограничения и заявиха, че изразените опасения са „неоснователни“.

През последните 20 години, въпреки че страната остана социално консервативна, афганистанските жени получиха нови свободи, можеха да се върнат в училище и да кандидатстват за работа във всички сектори.



 
БТА