Забраниха женските манекени без хиджаб в Иран
Забраниха женските манекени без хиджаб в Иран / снимкa: БГНЕС
Афганистанските талибани отхвърлиха призива на Съвета за сигурност на ООН да отменят ограниченията, наложени от тях на жените и определиха като неоснователна изразената от международната общност тревога по този въпрос, съобщи Франс прес.

Съветът за сигурност на ООН във вторник призова талибаните да отменят бързо политиките, ограничаващи човешките права и фундаментални свободи на жените и момичетата в Афганистан. Декларацията беше приета с единодушие от 15-те членове на Съвета, като в нея се посочват "налагането на ограничения, ограничаващи достъпа до образование, работни места, свободата на придвижване и пълното, равнопоставено и значително участие на жените в обществения живот".

Талибаните наредиха на жените телевизионни водещи да са с покрити лица

Съветът за сигурност поиска от талибаните да отворят отново училищата за всички момичета и изрази "дълбока загриженост" от въведеното изискване жените да покриват лицата си на обществени места, включително в новинарските емисии.

В публикувано днес изявление афганистанското външно министерство определи като "неоснователни" и "нереалистични" безпокойствата на ООН, но потвърди ангажимента си да гарантира правата на жените в Афганистан.

"Имайки предвид, че афганистанският народ е предимно мюсюлмански, афганистанското правителство смята, че спазването на изискване за носене на хиджаб отговаря на религиозните и културни ценности на обществото и на стремежите на повечето афганистански жени", заяви още дипломатическото ведомство на талибаните.

Вчера специалният докладчик на ООН за ситуацията с човешките права в Афганистан Ричард Бенет заяви на пресконференция в Кабул, че наложените на афганистанките ограничения "очертава модел на пълна сегрегация на половете и целят жените да бъдат невидими в обществото".

Международната общност постави спазването на човешките права, особено на жените, като предварително условие за преговорите за помощи и признаване на режима на ислямисткото движение, дошло на власт през август миналата година.
БТА