Погребението на съпруга на британската кралица принц Филип е наблюдавано по телевизията в страната от два пъти по-малко зрители, в сравнение с траурната церемония за принцеса Даяна през 1997 г, съобщи Би Би Си.

Близо 13,6 милиона жители на Обединеното кралство са проследили телевизионните излъчвания на живо на прощалната церемония за херцога на Единбург - 11 млн. зрители на Би Би Си, 2,1 милиона зрители на Ай Ти Ви и 450 000 зрители на "Скай нюз".

Великобритания се сбогува с принц Филип (ВИДЕО/СНИМКИ)

През 1997 г. погребението на принцеса Даяна събира пред телевизионните екрани 31 милиона зрители, което се смята за рекорд на аудиторията на подобни събития във Великобритания. През 2002 г. погребението на кралицата-майка Елизабет е проследено от повече от 10 милиона телевизионни зрители.

Меган Маркъл гледа погребението на принц Филип по телевизията

Аудиторията на погребението на херцога на Единбург може да се сравнява с броя зрители на телевизионното излъчване на сватбата на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г.

За да го запомним с усмивка: Най-забавните лафове и гафове на принц Филип през годините

Погребението на принц Филип, който почина на 9 април на 99 години, беше в събота в замъка Уиндзор. Заради пандемичните ограничения в траурната церемония участваха само 30 от най-близките членове на кралското семейство и роднини на херцога на Единбург.