/ БТА
Малко след сватбата си принц Филип и тогава все още принцеса Елизабет живеят почти две години в Малта
Малта отдаде почит на покойния херцог на Единбург, принц Филип с цветя и топовни салюти, предаде ДПА.

БТА

Граждани и членове на група за исторически възстановки на събития от Втората световна война положиха цветя пред вила "Гуардамангия", където малко след сватбата си принц Филип и тогава все още принцеса Елизабет живеят почти две години.

БТА

На няколко километра от вилата, в столицата Валета бяха изстреляни девет топовни салюта - по един за всяко десетилетие от живота на принца, който почина само няколко месеца преди стотния си рожден ден.

Великобритания си взима последно сбогом с принц Филип (ВИДЕО/СНИМКИ)

На витрините на някои магазини в страната има плакати с лика на принц Филип, а знамената на частни домове са наполовина спуснати.

БТА

Кралската двойка се мести в Малта през 1949 година, когато херцогът на Единбург е разпределен като военноморски офицер на разрушителя HMS Chequers.
Кралица Елизабет Втора описва годините в Малта като "едни от най-щастливите в живота й".

Връзката на принц Филип с Малта остава силна през останалата част от живота му. Именно той връчва официално документите за независимостта на страната на тогавашния премиер Джордж Борг Оливър през септември 1964 година, а заедно с кралицата няколко пъти се връщат на острова включително за да отбележат 60-ата годишнина от сватбата си през 2007 година.

БТА

БТА