Под звуците на военен оркестър в замъка Уиндзор започна погребението на принц Филип. Погребалната процесия потегли от двора на замъка Уиндзор към параклиса "Сейнт Джордж" за погребалната служба, съобщи БТА.

БТА

Там вече пристигна Кентърберийският архиепископ Джъстин Уелби. Катафалката, която возеше ковчега, е зелен военен "Лендроувър дифендър", специално преустроен за целта по идея на самия принц Филип, който лично е участвал в проектирането преди години. Военни носиха ковчега с тленните останки на принца, служил в британския кралски флот още през Втората световна война и през целия си живот съхранил здрава връзка с армията.

Принц Филип е планирал погребението си цели 18 години (СНИМКИ)

Общо в церемонията в Уиндзор участваха над 700 военни в парадна униформа, които отдадоха последна почит на съпруга на кралица Елизабет Втора. Няколко оркестъра - на кралския флот, на кралската морска пехота и на кралския полк на Шотландия изпълниха музика, подбрана от принц Филип, включително "Джерузалем" на Уилям Блейк, предаде ДПА.

БТА


Церемонията по погребението бе на военен принцип, в много тесен кръг от 30 души, предаде BBC.

Кралица Елизабет Втора седя сама в хора на параклиса "Сейнт Джордж" по време на опелото на съпруга й принц Филип, предаде Асошиейтед прес. Спазвайки строгите правила за социална дистанция, 94-годишната кралица даде пример дори в скръбта си, сядайки отделно от членовете на семейството си, разпръснати в параклиса.

Херцогът на Единбург почина на 9 април на 99-годишна възраст, той бе пренесен от частния параклис на замъка Уиндзор върху джип, боядисан във военен зелен цвят. Тази идея принадлежи на починалия, който участва в създаването на автомобил с кабина за двама души и специална платформа, върху която може да бъде поставен и закрепен ковчег. Личният флаг на принц Филип, адмиралска шапка и церемониална сабя на флота са поставени върху самия ковчег. Той е планирал погребението си цели 18 години.

БТА

 

Паралелно с процесията, част от кралската артилерия изстреля залп от оръдия, а в Стражевата кула на Уиндзор звъни камбана. Церемонията по шествието бе доста кратка - само 8 минути. Кралицата ще беше в автомобил Bentley, придружена от дама, докато останалата част от кралското семейство последва ковчега пеша.
 
"Тя е кралица и ще се държи с изключително достойнство и изключителен кураж, както винаги. В същото време тя ще се сбогува с човека, за когото е била омъжена 73 години" - каза Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, който води службата. Той добави, че очаква погребението да развълнува милионите хора по света, загубили обичани хора през пандемията. Архиепископ Уелби призова всички британци да се молят за принц Филип.



 Шествието, водено от оркестъра на гвардейския гренадирски полк, се насочи към параклиса "Свети Георги". Принц Филип е бил полковник на този полк 42 години. От двете страни на пътя бяха представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, Кралския полк на Шотландия и Военновъздушните сили.
 

Армията винаги е играла голяма роля в живота на принца, който е служил по време на Втората световна война. Затова за погребението му в замъка Уиндзор се включиха 730 войници в парадна униформа и четири оркестъра.

Четирите деца на принц Филип и внуците му принц Уилям, принц Хари и Питър Филипс, синът на принцеса Ана, вървяха зад ковчега. Накрая на процесията бе бентлито с кралица Елизабет Втора.

Преди началото на службата в параклиса "Сейнт Джордж" в 17 ч. българско време в цялата страна бе обявена минута мълчание.

По настояване на Елизабет Втора всички мъже от кралското семейство бяха в цивилни траурни костюми.

Погребението на принц Филип се излъчваше от Би Би Си, Ай Ти Ви и Скай нюз. Премиерът Борис Джонсън го гледа по телевизията.