Британската кралица Елизабет Втора се намеси в спора как да бъдат облечени мъжете от семейството ѝ за погребението на принц Филип заради възраженията срещу идеята принц Хари и принц Андрю да носят военни униформи, съобщи Ройтерс.

Баща, дядо и прадядо: Кралското семейство си спомня принц Филип (СНИМКИ)

Принц Филип почина на 99-годишна възраст миналата седмица и погребението му ще е в замъка Уиндзор в събота. По традиция за такъв повод мъжете от кралското семейство носят военни униформи, обикновено показващи почетните им звания.

принц Филип почит салюти памет
БТА

Според британската преса обаче зад сцената обсъждат какво да носят синът на кралицата принц Андрю и внукът ѝ принц Хари.

Цялото кралско семейство на военния парад в чест на кралица Елизабет Втора (СНИМКИ)

Хари, който е херцог на Съсекс, се отказа от задълженията си в кралското семейство и загуби всичките си почетни военни звания през януари, след като се премести да живее със съпругата си и сина им в Лос Анджелис. Той обаче искал да носи парадната униформа, с която беше на сватбата си.

Андрю, който е херцог на Йорк, се отказа от официалните си задължения заради "необмислени" връзки с финансиста Джефри Епстийн, обвинен за сексуални престъпления.

принц Андрю
Принц Андрю Gulliver/Getty Images

Според някои вестници той искал да носи униформата на адмирал - почетен ранк, който получи за 60-ия си рожден ден, но отложи приемането му, докато не се върне към обществен живот.

Какво ще стане с британската монархия след кончината на принц Филип?

По ирония двамата са единствените в британското кралско семейство с активна военна служба - Хари в Афганистан, а Андрю през 1982 година в конфликта за Фолклендските острови.

Бъкингамският дворец отказа да коментира публикациите по темата. Според в. "Дейли мейл" обаче, кралица Елизабет Втора е решила на погребението всички мъже да са с траурни костюми.
БТА