/ БТА
Спорният план за амнистия на каталунските сепаратисти преодоля още едно препятствие в испанския парламент, предаде ДПА.

Късно снощи депутатите от долната камара на испанския парламент в Мадрид решиха със 178 гласа "за" срещу 172 "против" законопроектът, внесен от лявото правителство на премиера Педро Санчес, да бъде допуснат за обсъждане. Преди това през ноември Сенатът (горната камара на парламента) даде зелена светлина за проектозакона.

Очаква се да минат няколко месеца, преди да бъде приет "Закон за институционална, политическа и социална нормализация в Каталуния", а след това той ще трябва да бъде гласуван и през Сената, където консервативната Народна партия на лидера на опозицията Алберто Нунес Фейхоо има мнозинство.

Мадрид поиска Карлес Пучдемон да бъде изправен пред испанското правосъдие

По време на вчерашните дебати Фейхоо определи планираната амнистия като "национален позор и международен срам". 

В средата на ноември министър-председател Педро Санчес от Испанска социалистическа работническа партия обеща на каталунците амнистия и други отстъпки, за да си осигури гласовете на двете сепаратистки партии за преизбирането си в парламента.

Задържаха бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон

Либералната партия "Жунтс пер Каталуния" ("Заедно за Каталуния") на сепаратисткия лидер Карлес Пучдемон и лявата Републиканска левица на Каталуния на каталунския регионален премиер Пере Арагонес се стремят към отделяне на автономната област от Испания. Санчес обаче иска да предотврати това и да тушира конфликта чрез диалог и отстъпки, отбелязва ДПА.
Симеон Томов/БТА