кабинета отговаря на обещанието на президента Еманюел Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната.
кабинета отговаря на обещанието на президента Еманюел Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната. / БГНЕС
Десни, центристи и социалисти влизат в новото френско правителство на премиера Едуар Филип, назначен от президента Еманюел Макрон, който встъпи в длъжност в неделя, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Този състав на кабинета отговаря на обещанието на Макрон да преодолее разделението между ляво и дясно в страната.

Едуар Филип се съгласил да бъде премиер заради уникалната ситуация във Франция

Премиерът Филип е от консервативната партия "Републиканците". Министърът на отбраната в досегашното социалистическо правителство Жан-Ив льо Дриан оглави министерството на външните работи. Той е близък приятел на предишния френски президент, социалиста Франсоа Оланд.

За министър на отбраната бе назначена центристката Силви Гулар, депутат в Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ).

Първи реакции срещу новия френски премиер

Вътрешен министър става социалистът Жерар Коломб, кмет на Лион. Коломб бе един от първите социалисти, подкрепили кандидатурата на Макрон за президент. Новият министър на икономиката в кабинета на Едуар Филип е Брюно льо Мер. Той говори немски, проевропейски настроен е и е от дясната партия "Републиканците".

Еманюел Макрон официално пое кормилото в Елисейския дворец

Много популярният природозащитник Никола Юло е назначен за министър за "екологичния и солидарен преход".

В новото френско правителство има общо 18 министри.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК
БТА