/ БГНЕС
Той обеща да работи за преодоляване на разделенията в обществото
Центристът Еманюел Макрон, който стана днес най-младия президент в историята на Франция след тържествена церемония по предаване на властта с неговия предшественик, социалиста Франсоа Оланд, обеща да работи за преодоляване на разделенията в обществото и да се стреми да изгради силна Франция, със самочувствие в света, предадоха световните агенции.

На церемония в Елисейския дворец председателят на Конституционния съвет Лоран Фабиюс обяви 39-годишния Макрон за осми президент на Френската република.
 

БГНЕС


"Французите избраха надеждата и победата", заяви Макрон. Европа ще бъде изградена на нови основи и ще получи нов тласък, обеща той.

 "Европа и светът повече от всякога се нуждаят от Франция, и то от една силна Франция, която говори на висок глас за свободата и солидарността", изтъкна новият френски президент, цитиран от Ройтерс.
 

БГНЕС

Бриджит и Еманюел: историята на една необикновена любов

Макрон и Оланд обсъдиха държавните дела, включително предаването на кодовете за достъп до системата за изстрелване на ракети на страната. След това Франсоа Оланд напусна Елисейския дворец под аплодисментите на гостите и насъбралото се пред сградата множество.
 
Макрон придружи Оланд до колата му, след което се върна на площадката пред входа на президентството и позира за снимка, хванал ръката на 64-годишната си съпруга Брижит.

Новият френски президент ще се срещне с Меркел

Като знак за волята си да даде нов тласък на френско-германското сътрудничество, новият президент, избрал Берлин за първото си посещение в чужбина, назначи за свой дипломатически съветник френският посланик в Германия, 61-годишния Филип Етиен. Бившият директор на кабинета му в министерството на икономиката, 44-годишният Алекси Колер, става главен секретар на Елисейския дворец.
 

БГНЕС


За да управлява страната и да приложи либералната си програма в сферата на икономиката, но също и в обществото, бившият търговски банкер и бивш министър на икономиката се нуждае неговото новосъздадено движение да получи мнозинство на парламентарните избори на 11 и 18 юни.
 
Какво е подготвил Еманюел Макрон за Франция?

Макрон ще трябва бързо да номинира министър-председател и да състави правителство. Неговите предшественици обикновено посочваха избрания от тях премиер още в деня на встъпване в длъжност, но според запознати с графика на новия държавен глава най-вероятно Еманюел Макрон ще направи това утре.
 
Също утре центристът и проевропеец ще посети Берлин - първата му визита в чужбина - където ще се срещне с канцлера Ангела Меркел. През 2012 г. Франсоа Оланд посети Меркел в деня на встъпването си в длъжност, припомня АФП.
 

БГНЕС

БТА