Влакът с 20 вагона е превозвал токсични материали от България
Около 51 души са се натровили след като влак, превозващ амоняк и други токсични вещества от България дерайлира и разля товара си в югоизточна Сърбия, съобщиха официални лица пред АФП.

Изтичането на амоняк е довело до "51 случая на отравяне", заяви Владан Васич, кмет на град Пирот, където е станал инцидентът.
 


Поради намалена видимост на близката магистрала до България са станали пътни инциденти. Полицията е затворила магистралата.

"Седем души бяха откарани в (болница) в Ниш", най-близкия голям град, каза Васич на пресконференция.
 


Влакът е дерайлирал вечерта, което е причинило "изтичане (на амоняк) и разпръскване на голямо количество газ в атмосферата", се казва в изявление на вътрешното министерство.

В засегнатата част на 60-хилядния град беше обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да останат в домовете си.

Влакът с 20 вагона е превозвал токсични материали от България, съобщиха официални лица.

На място са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила. Заради инцидента е спряно железопътното движение по тази линия. Поради лоша видимост е прекъснато движението между Пирот и Бела Паланка по главния път. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Компанията "Сърбия Карго" съобщи и съобщи, че това е товарен влак, който се движи ежедневно по участъка Ниш-Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац. АФП съобщи, че във вагоните на дерайлиралия влак са били превозвани и химически отпадъци от България.

Собственикът на онлайн портала Pirot plus Ненад Паунович каза пред H1 по-рано, че в 30-километровия участък от Бела Паланка до Пирот се усеща силна миризма на амоняк, а видимостта е много лоша.

„Жителите на Пирот са много уплашени и никой не излиза от къщата си”, посочи Паунович.
БГНЕС