Словакия протести
Словакия протести / БГНЕС
Десетки хиляди граждани на Словакия протестираха в страната с искане за предсрочни избори, след като оставката на премиера Роберт Фицо не уталожи общественото недоволство, разпалено от убийството на разследващ журналист, предадоха осведомителните агенции.

Премиерът на Словакия предложи да подаде оставка
 
Според АФП протестиращите в столицата Братислава са били най-малко 20 хиляди. Създателите на движението "За честна Словакия", което настоява за независимо разследване на убийството на 27-годишния журналист Ян Куциак и годеницата му, съобщиха, че за днес са насрочени подобни демонстрации в 34 града в Словакия и 25 в чужбина.

Словакия протести
БГНЕС

Организаторката на митинга в Братислава Каролина Фарска каза пред множеството, че лидерите на коалицията се държат за властта, за да прикрият всички корупционни скандали. Националната телевизия оцени участниците в столичния митинг на 50 хиляди, допълни Ройтерс.

Убийството на разследващия журналист и годеницата му в Словакия породи хаос
 
Днес в Словакия бе третият пореден ден на демонстрации, на които се виждаха транспаранти като "Правителството не работи", "Долу Фицо" или "Честна Словакия за нашите деца". Освен призивите за предсрочни избори имаше и такива за обща стачка.

Словакия протести
БГНЕС

Застреляният Куциак е разследвал връзки между италиански престъпни групировки и приближени на премиера Фицо. Убийството предизвика редица оставки, вкл. на вътрешния министър. Вчера и премиерът Фицо подаде оставка в името на запазването на управляващата коалиция. Президентът възложи на негов приближен в управляващата партия "Смер" (Посока) да състави нов кабинет. Но протестите в Словакия не стихнаха, заключават агенциите.
БТА