/ Gulliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон призова на френски и на немски в Туитър да бъдем достойни за създадените отпреди 30 години очаквания, имайки предвид падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Меркел: Трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма

"Преди 30 години Берлинската стена не падна. Тя беше съборена от смелостта на хиляди копнеещи за свобода жени и мъже. Те проправиха пътя към обединението на Германия и единството на Европа", написа френският президент.

"Да бъдем на висотата на тяхната смелост и достойни за техните очаквания", призова Макрон в обстановка на разногласия между съюзниците от времето на Студената война.
Френският държавен глава ще посети Германия утре и ще вечеря с канцлера Ангела Меркел и президента Франк-Валтер Щайнмайер.

Германия отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена (ГАЛЕРИЯ)

Френският премиер Едуар Филип публикува в Туитър видеопослание, в което разказва как е научил новината на 9 ноември 1989 г., когато е бил студент в Парижкия институт по политически науки.

"Всички станаха, запрегръщаха се и се разцелуваха. Беше като празник. Фактът, че за толкова кратко време и по толкова мирен начин Берлинската стена изчезна, а Германия се обедини, е нещо невероятно", подчертава френският премиер.
БТА