/ БГНЕС
Германската канцлерка Ангела Меркел призова Европа да брани свободата и демокрацията, в реч по случай честванията на 30 години от падането на Берлинската стена, предаде Франс прес.

Годишнина от падането на Берлинската стена
БГНЕС

"Ценностите, на които се основава Европа, трябва винаги да бъдат защитавани. Трябва и в бъдеще да има ангажименти в подкрепа на демокрацията, свободата, човешките права и толерантността", заяви Меркел в Параклиса на помирението, издигнат близо до мястото на някогашната Берлинска стена, която разделяше германската столица по време на Студената война.

Годишнина от падането на Берлинската стена
БГНЕС

"Трябва в бъдеще да се ангажираме" в защита на ценностите на Европа, добави канцлерката.

Германия отбелязва 30 години от падането на Берлинската стена (ГАЛЕРИЯ)

"9 ноември ни напомня, че трябва да се борим срещу омразата, расизма и антисемитизма", отбеляза Меркел. Днешната дата в Германия е и годишнина на т.нар. Кристална нощ от 1938 г., когато нацистите опожаряват синагогите в страната.

БГНЕС

"Девети ноември е съдбоносен ден за германската история. На днешния ден почитаме и паметта на жертвите на погромите от 1938 г., спомняме си престъпленията против евреите в Германия в нощта на 9 срещу 10 ноември", отбеляза тя.

Годишнина от падането на Берлинската стена
БГНЕС

"Девети ноември отразява както ужасни, така и щастливи моменти в историята ни, учи ни, че е необходимо решително да се противопоставяме на омразата, расизма и антисемитизма. Този ден ни призовава да правим всичко възможно в защита на свободата и демокрацията, на човешкото достойнство и на правовата държава", заяви Меркел, цитирана от ТАСС.

Годишнина от падането на Берлинската стена
БГНЕС

Тя добави, че за падането на Берлинската стена са повлияли в някаква степен събитията в Източна Европа, споменавайки движенията за свобода в Полша, Чехия, Унгария и балтийските страни. "Призивът за свобода създаде нови демокрации в Централна и Източна Европа. Германия и Европа най-после можаха да се обединят", заяви канцлерката.

В речта си Меркел не спомена приноса на бившия президент на СССР Михаил Горбачов в процеса на обединение на Германия, отбелязва ТАСС.
БТА