Четирима френски военни са убити при нападение в Афганистан
Четирима френски военни са убити при нападение в Афганистан / снимка: Reuters, архив

Елисейският дворец потвърди, че четирима френски военнослужещи са загинали в Афганистан по време на нападение на бунтовници, предадоха АФП и Ройтерс. В нападението са били ранени пет френски военнослужещи. Трима от тях са в тежко
състояние. Атаката е станала в провинция Каписа, контролирана от французите, които са част от силите на НАТО в Афганистан.

Според говорителя на полицията на Каписа - Ахмад Ахмадзай, нападението е било извършено от атентатор камикадзе срещу конвой на френските военни в окръг Ниджраб в Каписа.

Отговорност за атаката поеха талибаните. В послание до АФП говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви, че камикадзе се е  взривило при преминаването на патрул от френски военни и че в това нападение са загинали и четирима афганистански военни. Нападателят е бил дегизиран като жена и е носел бурка. Нападението е станало в село в окръг Ниджраб, в Каписа.

Талибанският говорител обаче твърди в съобщението, че са били убити дори 12 френски военни, но талибаните са известни с това, че преувеличават броя на жертвите на техните атентати. Досега в Афганистан загинаха 87 френски военнослужещи. Франция има 3500 военни там. Те са разположени в Кабул и Каписа,  в източната част на страната. Каписа е нестабилен район, отбелязва БТА.

В края на май новият френски президент Франсоа Оланд потвърди, че френските бойни части ще се изтеглят от Афганистан до края на настоящата година. Това означава, че около 2000 французи ще напуснат страната. Това ще е две години по-рано от графика за изтегляне на останалите участници в международната коалиция.

Изтеглянето на френските военни от Каписа вероятно ще породи проблем, защото там талибаните и трафикантите на дрога са активни. Афганистанските власти твърдят, че ще се погрижат за сигурността в провинцията след изтеглянето на французите. Американският генерал Джон Алън, командващ силите на НАТО, също смята, че няма да има влошаване на ситуацията в Каписа.