/ iStock/Getty Images
Десет души загинаха при няколко лавини в австрийските и швейцарските Алпи през уикенда, обобщава BBC. Туристи от Нова Зеландия, Китай и Германия бяха сред жертвите в различни ски курорти.

След издирване: Спасиха 16-годишен скиор край Пампорово

Австрийските власти въведоха предупреждение за лавини от четвърто ниво - второто най-високо - след интензивен снеговалеж и вятър в района. Въпреки предупрежденията ски курортите в Западна Австрия се пълнят заради училищните ваканции във Виена.

Австрийската полиция съобщи за петима смъртни случая в неделя, включително този на 59-годишен мъж, използвал снегорин в западния регион Тирол.
Спасители също така откриха телата на ски водач в Санкт Антон ам Арлберг и 62-годишен мъж, който е карал ски бягане около върха на Хохе Айфнер.

В събота 17-годишен новозеландец, 32-годишен китаец и германец на около 50 години - за които се твърди, че са карали ски извън определените ски пътеки, когато са паднали лавини - също бяха открити мъртви.

Люта зима скова Европа: Има загинали и затрупани от лавини хора

В Швейцария 56-годишна жена и 52-годишен мъж също бяха убити от нестабилен сняг в югоизточния кантон Граубюенден в събота сутринта. Швейцарската полиция съобщи, че трети член на групата им е успял да избяга невредим.

Лавините са често срещани и в двете страни. Според австрийската информационна агенция APA, 30 лавини са били съобщени в региона на Тирол само в събота - 11 от тях с хора.
BBC