влак
влак / iStock/Getty Images
Българските младежи се възползват два пъти по-рядко от възможността да пътуват безплатно в ЕС спрямо останалите, сочат данни, представени днес от Европейската комисия.

Докато по програмата DiscoverEU, която финансира пътуванията на навършилите пълнолетие европейци, в ЕС кандидатстват средно по 5-6 души за едно място, у нас половината от заявилите желание получават билет. При 333 728 кандидатствали в последния кръг на програмата в ЕС, билет са получили 60 950 участници. У нас при 1351 кандидати, билет са взели 831 младежи, показват данните.

Николай Събев: Трета железница с Гърция не е планирана

Инициативата без създадена през 2018 г. и всяка година е открита за млади европейци, които навършват пълнолетие в годината на пътуването. Участниците получават право да пътуват за сметка на ЕС самостоятелно или в групи до петима души, като трябва да посетят поне една чужда страна от ЕС, за да се запознаят с местните хора, обичаи и култура. Данните показват също, че най-често интерес проявявят младите испанци и холандци - в техните страни за едно място кандидатстват съответно 10 или 15 души.

ЕК обяви днес печелившите от последния кръг на инициативата и по този повод еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел коментира, че това е добро начало на Европейската година на младежта. Искаме тази година да бъде празник за младите, добавя тя, цитирана в съобщение на комисията. Еврокомисарят обещава при следващия кръг напролет свободните места за желаещите да се увеличат.
БТА