/ МО
„Поддържането на стабилност в страните от Западните Балкани, заедно с популяризирането на европейската им перспектива и евроатлантическата ориентация, са приоритет за България. Страната ни подкрепя усилията на властите на Босна и Херцеговина да продължат изпълнението на реформите по пътя към ЕС и в контекста на евроатлантическата интеграция.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов след срещата със своя колега Сифет Поджич в Сараево.

„В днешната комплексна ситуация на сигурността е необходимо да продължим да развиваме и задълбочаваме сътрудничеството между двете държави, в това число и между нашите министерства на отбраната“, заяви министър Стоянов. Той отбеляза, че на срещата с министър Поджич са обсъдили възможностите за разширяване на обмена на опит по отношение на реформите на въоръжените сили на двете страни, както и сътрудничеството в областта на военното образование и квалификация. „Българските висши военни училища и Военната ни академия са на много високо ниво и бих бил щастлив да видя обучаеми от Босна и Херцеговина в нашите военни образователни институции“, заяви министър Стоянов.

Наш военен контингент се включва в операцията на ЕС „Алтеа“ в Босна и Херцеговина

България e готова да продължи участието си в операцията на ЕС „Алтеа“ и при необходимост да поеме командването й. Операцията има ключова роля за стабилността и сигурността, както в Босна и Херцеговина, така и в региона като цяло. Ние бихме искали да продължим да допринасяме към стабилността и сигурността в страната чрез участието си в операцията“, заяви министър Стоянов. По думите му подновяването на настоящия изпълнителен мандат на операцията, който изтича през ноември 2022 г., от Съвета за сигурност на ООН е още по-важно в контекста на радикално променената ситуация на сигурността след руската агресия в Украйна. Министър Стоянов подчерта, че България остро осъжда войната в Украйна.

„Операцията на ЕС е много важна за сигурността в Босна и Херцеговина и трябва да продължи. Ние сме много доволни, че българският военен контингент ще участва в нея, както и досега“, заяви министър Сифет Поджич.

„В момента България участва със 118 български военнослужещи - 12 в Щаба на операцията в Сараево и 106 в състава на Междинния регионален резерв. При необходимост ние сме готови да увеличим състава на националния контингент“, каза министър Стоянов в отговор на журналистически въпрос. „Това демонстрира ясно нашата воля в подкрепа на суверенитета, териториалната цялост, сигурността и стабилността на Босна и Херцеговина“, категоричен беше министърът на отбраната.

В столицата на Босна и Херцеговина министър Стоянов проведе срещи със заместник-председателстващия Съвета на министрите и министър на външните работи Бисера Туркович и с Шефик Джаферович - председателстващ Председателството на страната. В рамките на визитата си в Босна и Херцеговина делегацията, водена от министъра на отбраната, ще посети база „Бутмир“, където ще се срещне с военнослужещите от българския военен контингент, участващ в операцията на ЕС „Алтеа“.