Буш не е бил информиран за видеозаписи на разпити на заподозрени терористи
Буш не е бил информиран за видеозаписи на разпити на заподозрени терористи / netinfo

Президентът Джордж Буш не си спомня изобщо да е бил информиран някога за съществуването или за унищожаването на видеозаписи на разпити на заподозрени терористи. Това заяви говорителката на Белия дом Дейна Перино, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

Перино все пак не стигна дотам да отрече категорично президентът да е бил замесен в случая по какъвто и да бил начин.

Белият дом излезе с това съобщение след като в Съединените щати вчера избухна нов скандал във връзка с методите, използвани във войната срещу тероризма, отбелязва Франс прес. Директорът на ЦРУ генерал Майкъл Хейдън призна, че ръководената от него агенция е унищожила през 2005 г. най-малко два видеозаписа, на които нейни служители използват мъчения при разпити на предполагаеми членове на Ал Кайда.

Г-н Буш подкрепя директора на ЦРУ и му има пълно доверие, подчерта в тази връзка Перино. Тя допълни, че президентът е поискал от юридическия съветник на Белия дом да помогне на генерал Хейдън при вътрешното разследване на случая.

Попитана дали новият скандал ще се отрази на позицията на администрацията на Буш за разпитите на заподозрени терористи, Перино подчерта, че тази програма е от критически важно значение за сигурността на страната.

Демократите реагираха гневно днес на признанията на директора на ЦРУ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Вторият човек в йерархията на демократическото мнозинство в Сената Дик Дърбин поиска от главния прокурор и министър на правосъдието Майкъл Мъкейси да нареди разследване дали унищожаването на записите е незаконно.

Демократката от Камарата на представителите Джейн Харман заяви, че през февруари 2003 г. е поискала от главния юрист на ЦРУ да не бъдат унищожавани никакви записи, след като научила за използвани мъчения.