Брюксел се отказа да критикува България заради корупцията
Брюксел се отказа да критикува България заради корупцията / netinfo

Европейската комисия не поиска в годишния си доклад за разширяването, публикуван днес, нови усилия от България и Румъния, в борбата срещу корупцията, предаде АФП.

В проекта за доклад във връзка със стратегията по разширяването на ЕС Брюксел се връща към предишните разширявания и изисква „конкретни резултати“ в борбата срещу корупцията и организираната престъпност в двете държави-членки.

„Двете страни са постигнали известен напредък след присъединяването си в реформирането на съдебната си система и в борбата срещу корупцията, а България – в борбата срещу организираната престъпност“, пише в проекта за доклад. „Въпреки че е постигнато много, необходими са конкретни резултати, най-вече в борбата срещу корупцията и организираната престъпност“, се казва още в текста.

Във финалния доклад обаче тези критики не са публикувани. И след влизането си в ЕС България и Румъния са подложени на наблюдение в редица области, в които се наблюдават недостатъци: съдебната система, управлението на европейските фондове и сигурността в хранителната промишленост за двете страни-членки и сигурността в областта на въздушните превози за България.

Комисията трябва да изготвя доклад на всеки шест месеца за напредъка на двете страни и може да реши в трите години след приемането да задейства предпазни клаузи като например непризнаването в другите държави-членки на съдебните решения на българските и румънските съдии или замразяване на някои от европейските финансови помощи.

Следващият доклад се очаква през януари 2008 г.