Бразилският президент заяви в Ерусалим, че мечтае за мир в Близкия изток
Бразилският президент заяви в Ерусалим, че мечтае за мир в Близкия изток / снимкa: БГНЕС

Президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва заяви в Ерусалим, че мечтае за мир в Близкия изток, предаде Франс прес.

Това е първото посещение на бразилски държавен глава в Израел и палестинските територии.

"Г-н Перес, мечтая за деня, в който Близкият изток ще е в мир, за да могат всички народи в региона да се радват на благоденствие", заяви Лула на среща с израелския президент Шимон Перес.

"Бях заразен с вируса на мира още в корема на майка си. Не помня някога да съм се карал с някого. Смятам, че с диалог може да се направят неща, които биха били непостижими без него, добави бразилският президент. Лула, който начело на делегация от 80 предприемачи започна от вчера историческо посещение в Ерусалим.

Днес той се срещна с президента Шимон Перес, премиера Бенямин Нетаняху и опозиционната лидерка и бивша външна министърка Ципи Ливни.

По-рано днес той произнесе реч през израелския парламент, в която призоваизраелците и палестинците "да преодолеят конфликтните разногласия".

"Държавата Израел трябва да живее до палестинската държава. Трябва да има съжителство", изтъкна Лула.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова Бразилия да се присъедини към "образуващата се срещу Иран международна коалиция". "В тази коалиция влизат много държави, които искат да попречат на Иран да се сдобие с ядрено оръжие", заяви израелският премиер. 

Бразилия е една от страните, които осъдиха решението на Израел да строи нови 1600 еврейски жилища в анексирания Източен Ерусалим с преобладаващо арабско население, отбелязва АФП.

Утре Лула ще посети Западния бряг за среща с палестинските лидери, а в сряда ще е на визита в Йордания.

Израелският външен министър, ултранационалистът Авигдор Либерман бойкотира речта в Кнесета и официалния приме вечерта, за да изрази недоволството си, че Лула не положи венец пред гроба на тедоор Херцл, основател на политичесикя ционизъм. От бразилската делегация уточниха ,че президентът не успял да посети гроба само поради претовареност на програмата си. Придружен от 80 бизнесмени и предприемачи, президентът намери допирна точка с домакините в икономическия сектор, отбелязва Франс прес, пише БТА.  Той уведоми перес, че Бразилия дава зелена светлина за свободна търговия между Израел и Меркосур, южноамерикансикя общ пазар, и Еврейската държава е първата извън Латинска Америка, която ще подпише такова споразумение. Двете страни се договориха да организират съвместно заседание на правителствата на всеки две години.