Борисов: България и Финландия са модел за опазване на външните граници на ЕС (ВИДЕО)
Борисов: България и Финландия са модел за опазване на външните граници на ЕС (ВИДЕО) / БГНЕС
Най-големите предизвикателства пред ЕС са Брекзит и Европа на две скорости. По темата Брекзит се свърши изключително много работа, но има още няколко ключови неясноти, които трябва да се решат. Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то Европа на две скорости може да счупи ЕС и евроскептицизмът в някои страни да се засили. Това заяви председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на своето изказване пред конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Хелзинки, съобщи Пресцентърът на ПП ГЕРБ.

ЕНП избра Манфред Вебер за водещ кандидат за евроизборите през 2019-а

"Преди години предупредих какви може да са последствията за Европа, ако не се вземат мерки за защита на външните граници. Ние го направихме и изпълнихме нашия дълг към опазването на сигурността на европейските граждани, но други страни не го направих и виждате какви са последствията - цели държави се разтресоха", подчерта председателят на ГЕРБ.
 

Най-големите предизвикателства пред ЕС са Брекзит и Европа на две скорости. По темата Брекзит се свърши изключително много работа, но има още няколко ключови неясноти, които трябва да се решат. Ако с миграцията някак успяхме да се справим, то Европа на две скорости може да счупи ЕС и евроскептицизмът в някои страни да се засили.

Публикувахте от Бойко Борисов в Четвъртък, 8 ноември 2018 г.
Премиерът Борисов отбеляза през какви трудности са преминали България и Македония при подписването на Договора за добросъседство. "Ние дадохме пример как една партия като ГЕРБ - част от ЕНП, и социалдемократическата партия на Заев в Македония могат да постигнат този успех. Ние го направихме, защото сме уверени, че гарантирането на европейска перспектива на Македония минава през този договор", категоричен бе българският министър-председател.

Бойко Борисов Хелзинки
БГНЕС

Министър-председателят Бойко Борисов отчете, че има двоен стандарт от страна на ЕС към България и Румъния за присъединяването им към Шенгенското пространство.

Борисов: България и Финландия са модел за опазване на външните граници на ЕС (ВИДЕО)

"Всички европейски институции и държавни лидери казаха, че по въздух сме готови да влезем още сега, но все още нищо не се е случило", коментира той. По думите на председателя на ГЕРБ на предстоящите европейски избори политическите опоненти на ЕНП ще задават много въпроси, като на някои от тях ЕНП все още няма отговор.

"Ето защо такива форуми като днешния са толкова ценни - можеш да излезеш и пред всички да кажеш какво е твоето мнение по даден въпрос и заедно да търсим неговото решение", посочи още Борисов.

Българският премиер Бойко Борисов в началото на изказването си показа недоволството си от дисциплината в залата. С такава дисциплина в партията ние няма как да спечелим, каза той.
БТА