Манфред Вебер
Манфред Вебер / Guliver/Getty Images
На конгреса си в Хелзинки Европейската народна партия (ЕНП) избра германеца Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за Европарламент през 2019 година.

При гласуването 46-годишният баварец получи 492 от общо 619 гласа на делегатите от ЕНП. Съперникът му от Финландия Александер Стуб получи 127.

Ако ЕНП остане първа сила в Европейския парламент след изборите през месец май 2019 г., Вебер може да претендира да заеме поста на Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия. Най-сериозният съперник на Вебер за председателското място вероятно ще бъде Франс Тимерманс, водещият кандидат на Партията на европейските социалисти, отбеляза ДПА.

Борисов във Финландия: България изпълни своя дълг към Европа, но други държави не

По-малките партии в Европарламента също са в процес на избиране на водещ кандидат. Решението да има водещи кандидати на европейските избори бе взето, за да се осигури повече прозрачност и да се стимулира избирателната активност на изборите за ЕП.

Вебер, който ръководи групата на ЕНП в ЕП, се представя като умерен политик, способен да преодолее разделенията в тази формация. Неговото политическо семейство губи инерция за сметка на възхода на крайната десница на фона на миграционната криза в ЕС.
"Ние градим мостове, нека използваме тази движеща сила. След това ще спечелим през май 2019 г.", заяви Вебер пред делегатите, подражавайки на езика и предпазливия компромисен стил на германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Вебер, който е популярен сред християндемократическото ядро в пропазарната консервативна европейска политическа формация, сега ще се опита да се опълчи на настроените срещу имиграцията популисти, които смята за заплаха за европейските ценности.
БТА