Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС/МС
Европейската народна партия (ЕНП) ще избере водещия си кандидат за евроизборите през 2019 година. Това ще стане по време на Конгреса на ЕНП в Хелзинки, Финландия, който ще се състои на 7 и 8 ноември.
 
Делегатите на конгреса ще избират между председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер и заместник-председателя на ЕИБ Александър Стуб, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.
 
Делегацията на ГЕРБ ще бъде ръководена от председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов. В делегацията ще са заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, заместник-председателите на партията и кметове на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов, както и кметовете на Варна, Благоевград, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Враца, Видин, Шумен, Разград, Търговище, Смолян, Сливен, Ямбол, Казанлък, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Перник и Силистра, които са избрани с листата на ГЕРБ. В състава на делегацията са също евродепутатите от ГЕРБ и българският еврокомисар Мария Габриел.
 
За участие в конгреса са поканени над 2000 души от 40 държави. Делегатите ще приемат и общи позиции по важните за Европа теми, сред които сигурност, миграция, икономически растеж и нови работни места, сътрудничество със съседни на ЕС държави.
БТА