Бойко Борисов ще участва в Брюксел на двудневно заседание на Европейския съвет
Бойко Борисов ще участва в Брюксел на двудневно заседание на Европейския съвет / Министерския съвет
Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в редовното присъствено заседание на Европейския съвет, което ще се състои на 10 и 11 декември в Брюксел.

Фокус на разговорите между европейските лидери ще бъде по-нататъшната координация по въпросите, свързани с COVID-19, уточняват от правителствената пресслужба.

Ще се обсъждат цялостната координация в отговор на пандемията от COVID-19, работата по ваксините и тестването, и постепенното премахване на ограниченията. Темата за общите действия за справяне с пандемията беше основна и на срещата на европейските лидери през последните два месеца.

Акцент в дискусиите в Брюксел ще бъде и темата за климатичните промени и стремежа за постигане на съгласие за намаляване на емисиите за 2030 г.

В дневния ред на заседанието в белгийската столица са включени и въпроси, свързани със сигурността, и по-специално борбата с тероризма и насилствения екстремизъм. В съответствие със заключенията си от октомври Европейският съвет ще разгледа отново положението в Източното Средиземноморие и отношенията с Турция. Лидерите ще обсъдят и отношенията на ЕС с държавите от Южното съседство.

Източник: МС