Борисов намекна, че се очаква от България отново номинация на жена за еврокомисар
Борисов намекна, че се очаква от България отново номинация на жена за еврокомисар / снимки: Министерски съвет

"За следващия български комисар не искам да говоря, защото считам, че в такава ситуация трябва да се предложи или с огромен консенсус в парламента, или да се изчака редовно избраното правителство". Това съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

"Законът ми позволява да изпратим човек, но не е редно. Нашият комисар трябва да бъде авторитетен човек, ползващ се с подкрепа от България, за да бъде подкрепен и от Европейския парламент", добави той.

Премиерът уточни, че се очаква от България отново номинация на жена.

Няма точен срок за номинирането на следващия български еврокомисар

Междувременно заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс изрази увереност на днешната си среща с премиера в оставка Бойко Борисов, че пътят, по който нашата страна прилага реформите, е правилният начин догодина механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне, каза Борисов.

По неговите думи докладът по механизма, очакван през януари, няма да бъде последният. "Надявам се, че усилията ни се оценяват и ако се продължи в тази посока, ефектът ще е добър", коментира Борисов.

Говорим за отпадане на механизма и да стане така, както във всички други европейски страни - проверките да бъдат по теми и по отделни случаи. Да променим механизма във вида, в който е за всички държави, поясни премиерът.

Той добави, че Тимерманс настоява да дойде в България през февруари, за да обясни ролята на правителството в оставка и всичко, което е направено в този период.