Кристалина Георгиева отхвърли твърденията на Политико за конфликт на интереси
Кристалина Георгиева отхвърли твърденията на Политико за конфликт на интереси / БГНЕС
Кристалина Георгиева отхвърли твърденията на Политико за конфликт на интереси
91468
Кристалина Георгиева отхвърли твърденията на Политико за конфликт на интереси
  • Кристалина Георгиева отхвърли твърденията на Политико за конфликт на интереси

Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) в оставка Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси покрай предстоящото й преместване в Световната банка (СБ). Твърдението идва от европейската редакция на сайта "Политико".

Политико: Кристалина Георгиева може би е в конфликт на интереси

Изданието посочва, че през април службите в ЕК, ръководени от Георгиева, са прокарали спешни промени в документите, на чиято основа Европейският съюз дарява средства на Световната банка. Оказва се, че Съюзът е третият най-голям дарител за банката, като за периода 2012-2015-а година е осигурил два милиарда евро.

От пост в социалните мрежи става ясно, че Кристалина Георгиева определя твърденията на изданието като неверни спекулации.

Според изданието „Политико", спешните промени, които службите, ръководени от Кристалина Георгиева, малко след като обяви, че напуска поста си в ЕК, предвиждат служителите на Световната банка и консултанти, заети с дейности за борба с бедността, промените в климата и за насърчаване на развитието на държави от Африка и Азия, да получават възнаграждения до 17 на сто от стойността на проектите.

Защо Кристалина Георгиева подаде оставка точно в този момент?

Пред информационния сайт председателят на комисията на ЕК за бюджетен контрол Ингеборг Гресле е заявила, че подобен размер възнаграждения е невиждан. По нейните думи, гласуващите могат да бъдат лишени от храна, за да се изплатят парите на заетите с проекти на банката.

Етичният комитет към ЕК няма да проверява Кристалина Георгиева

Изданието пояснява, че досега размерът на възнагражденията по проекти на СБ, финансирани от ЕС, е бил изчисляван по плоска ставка от 5.5 на сто. От офиса на Георгиева са уточнили, че тя не е участвала в преговорите, довели до промени в документите за даренията към СБ. Сътрудниците й са потвърдили, че окончателният документ за промените е бил подписан от нея по молба на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Ето и коментара на Кристалина Георгиева в социалните мрежи:

Световната банка е партньор на Комисията - с нея имаме споразумение, което гарантира, че парите на данъкоплатците са защитени и отиват по предназначение. Не е вярно, че Световната банка взима комисионна от 17% за управлението на средства. Често комисионната е между 2% и 5% и при всяко положение е до 7% - таванът, определен по правилата на Европейската комисия. - Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие.

Според поверително решение малко след като Георгиева подаде оставка, ЕК реши, че нейното преместване в СБ не представлява конфликт на интереси. Завръщането й във финансовата институция, в която тя работеше в продължение на 17 години до 2010-а е от януари догодина.