Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел изрази днес надежда, че разработената от Русия ваксина срещу COVID-19 "Спутник V" скоро ще бъде одобрена за използване в Европейския съюз, предаде Асошиейтед прес.

По време на визита в Москва ръководителят на външнополитическата служба на ЕС заяви, че ваксината "Спутник V" е "добра новина за цялото човечество".

Ваксината бе одобрена от руските власти през август и много други държави проявиха интерес към закупуването й.

Руски учени казаха, че тя изглежда безопасна и ефективна срещу COVID-19 според ранни резултати от изследване, публикувано в британското специализирано издание "Лансет".

Изследователи казват, че според резултати от изпитвания през есента върху близо 20 000 души в Русия, ваксината е показала ефективност от 91 процента и изглежда защитава имунизираните от тежко протичане на болестта.

ЕК не изключва да вземе и от руската ваксина

ЕС е подписал шест договора за повече от 2 милиарда дози от различни ваксини, но засега само три от тях са одобрени за използване, а доставките са нарушени от забавяне на производството.

"Сега се надявам, че Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще може да удостовери ефикасността на тази ваксина, за да може тя да бъде използвана също в страните от ЕС", заяви Борел и добави: "Това ще бъде добра новина, защото сме изправени пред недостиг на ваксини".

Европейската агенция по лекарствата все още не е получила молба за пазарен достъп за ваксината "Спутник V". Агенцията съобщи тази седмица, че производителят е подал молба за научна оценка и е проведено съвещание "за обсъждане на плана за разработка на препарата и по нататъшното взаимодействие с регулатора". Ключов елемент, оценяван от агенцията, преди одобрението за пазарен достъп на ваксини, е способността на фармацевтичната компания да произвежда ваксината в ЕС.
БТА