Северна Македония
Северна Македония / iStock photos/Getty images
Република Северна Македония ще отбележи на 2 август националния си празник под мотото "Борбата продължава", съобщава кореспондентът на БТА Маринела Величкова.

Честванията за Денят на Републиката започват още тази вечер с тържественото откриване на поредното издание на Научно-културните срещи "Десет дни Крушевска република".

Централното събитие по традиция се провежда в Крушево, където делегацията, водена от премиера на страната Християн Мицкоски, ще положи цветя на гроба на Никола Карев и ще произнесе реч на честванията в местността Мечкин камен.

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска ще посети манастира „Св.Прохор Пчински” в Сърбия, където ще бъде посрещната от президента на Сърбия Александър Вучич, с когото ще проведат и двустранна среща.

На 2 август 1944 г. в „Св. Прохор Пчински” се провежда първото заседание на Антифашистко събрание за освобождение на Македония (АСНОМ), което в Република Северна Македония се смята началото на държавността. За 80-та годишнина от „втория Илинден”, както в Северна Македония наричат това събитие, Силяновска ще говори в мемориалния комплекс на АСНОМ в с. Пелинце. „Нейното обръщение ще бъде посветено на историческата значимост на този празник и значението на запазването на националната идентичност и традиции”, съобщиха от правителствената пресслужба.

„С мотото „Борбата продължава“ искаме да предадем посланието, че стремежът към прогрес, свобода и благополучие на страната ни продължава, опирайки се на историческите основи и борбата на нашите предци”, се казва в официалното съобщение на правителството на Северна Македония.

Денят е неработен за цялата страна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня