Зоопаркът в Йонгин, южно от Сеул, разкри имената на родените наскоро панди близначки. Това се случи три месеца след появата им на бял свят. 

Едното мече е кръстено Рю Бао, което означава мъдро съкровище, а сестричето му е Хю Бао, чието име означава блестящо съкровище. Имената им бяха избрани чрез конкурс, в който участваха половин милион души.
 

бебе панда



Близначките, които тежаха само 180 грама и 140 грама при раждането си, вече са наддали повече от 30 пъти теглото си. Сега и двете госпожици са над 5 кг. Въпреки това мечетата едва ли ще могат да бъдат видени свободно от посетителите на зоопарка преди следващата година.




"Те са дори по-сладки на живо, отколкото изглеждат на снимки и видео", възкликна младо момиче, дошло в зологическата градина за разкриването на имената на пандите.

Ай Бао и Ле Бао, родителите на близначките са държавен подарък на Южна Корея от китайския президент Си Дзинпин.

По принцип страната отдава своите панди под наем срещу милиони долари и се смята, че всички черно-бели мечки по света са собственост на Китай, тъй като там е техният естествен хабитат. Всяка страна, която има панди е длъжна да върне родените при тях мечета в рамките на няколко години, за да бъдат присъединени към развъдната програма на страната. 
 

бебе панда
БГНЕС



През последните години Китай прилага т.нар. „дипломация на панди“, подарявайки животните на различни страни, често за постигане на целите на външната си политика.